Surely.. My Prayer, My Sacrifice, My Life And My Death, Are All For Allah.. The Lord Of The World..

Monday, 26 September 2011

Dinner



Assalamualaikum.
Tak mau cakap bebanyak..
Just wanna share my housemate punya menu untuk dinner last night..
Sedap tau..


Spe the getti !


















p/s: this is my first time i post my entry using office punya PC.. And i grab this opportunity when everybody is busy! ngeh3 ~





Keluarga IPM



Selama hampir tiga bulan terpisah, akhirnya saya kembali bertemu dengan lecturers saya yang sangat amat dirindui.

Cik Farizan a.k.a CF..
Cik Adawiah a.k.a CA..
And..
Encik Sharif a.k.a ES..

Terjadilah gathering yang tidak seberapa nak jadi antara kami..
Tidak lupa juga kepada junior-junior saya di IPM yang turut serta bersama-sama kami..

K2 and K3..

Kebetulan Encik Sharif mengadakan open housenya yang tak berapa nak open..

Jadi kami bertemu la bermata-mata di rumah sir..
 Rindu gila. Ohh..

Bak kata Axl’s..

“Andai dapat, ku undurkan putaran dunia..”

Terasa seperti saya ingin kembali menjejak kaki ke IPM buat kali kedua.
Dan ingin saya mengulangi saat-saat indah seperti dulu kala.. adesss.. meraban dah ni.







Ouh.. Ayahanda dan Bonda-bonda ku ~




Saya sayang Bonda berdua !




Junior-Junior ku merangkap Adik-Adik ku.. Study hard yer.. 





Sunday, 25 September 2011

Jamuan Hari Raya PETAMA + Terkejut

Stage yang eksklusif.


Pelajar PETAMA membuat persembahan nyanyian.


Kami yang agak kasihan. Kerana meja yang telah sarat dengan tetamu, kami merelakan diri untuk bersantap di bawah kerendangan pokok yang tidak dapat dikenal pasti. However, best!


Kenang-kenangan..
Dari kiri : Kak Hanim, Kak Nabila, Mak Bi dan sayala.


Sempat lagi. Sudah semestinya.




My new experience :

Setelah tamat jamuan tersebut, saya dan krew-krew MUIP membuat tinjauan di sekitar lorong-lorong sunyi + gelap + gelita + menakutkan di Bandar Kuantan.

Selama 20 tahun saya menghuni Bandar Kuantan ini, baru saya tahu yang sememangnya wujud golongan maknyah di tanah tumpah darahku ini.

Terkejut.

Hadeh. Seakan tidak percaya bilamana mata saya sendiri melihat maknyah-maknyah tersebut.

Extraordinary ~

MasyaAllah..

Saya yakin benar mereka itu ialah muslim.

Terlupakah mereka pada Sang Pencipta?

Terlupakah mereka dari mana asal usul diri mereka?

Terlupakah mereka untuk merasa takut pada Yang Esa?

Nauzubillah..

Mari membanteras golongan maknyah!
Yeah, yeah!




p/s : katakan tidak kepada maknyah. Peace no war ~





Friday, 23 September 2011

MUIP's Open House ~



Alhamdulillah..
Jamuan Hari Raya MUIP telah berjalan dengan lancarnya..





































p/s: thanks to Mr Asyraf Farhan & Miss Nurul Najwa - photographer.





Tuesday, 20 September 2011

Kisah Seorang Guru Tadika


Ada seorang cikgu tadika yang tak percaya wujudnya Tuhan. Dia pun berfikir bagaimana hendak mempengaruhi kanak-kanak di tadika tersebut supaya tak percaya wujudnya Tuhan. Tiba-tiba, dia mendapat satu akal...

Guru tadika : Anak-anak, nampak tak pen ini?
Murid-murid : Nampak cikgu.
Guru tadika : Pen ada kan?
Murid-murid : Ada cikgu.
Kemudian guru tadika tadi memasukkan pen itu ke dalam poket dia dan kemudian bertanya lagi..
Guru tadika : Anak-anak, nampak tak pen?
Murid-murid : Tak nampak cikgu.
Guru tadika : Pen ada tak?
Murid-murid : Tak ada cikgu.
Guru tadika : Anak-anak nampak Tuhan tak?
Murid-murid : Tak nampak cikgu.
Guru tadika : Tuhan ada tak?
Murid-murid : Tak ada cikgu.
Guru tadika itu sangat gembira kerana tujuannya untuk mempengaruhi kanak-kanak itu berjaya. Tetapi.. dalam kumpulan kanak-kanak itu ada seorang budak yang pintar yang bernama Amin lalu dia pun mengangkat tangan...
Amin : Cikgu, boleh saya cakap sesuatu?
Guru tadika : Boleh, mari ke depan.
Amin : Kawan-kawan nampak cikgu tak?
Murid-murid : Nampak.
Amin : Cikgu ada kan?
Murid-murid : Ada.
Amin : Kawan-kawan nampak otak cikgu tak?
Murid-murid : Tak nampak.
Amin: Cikgu ada otak tak?
Murid-murid : Tak ada.



taken from : artikel iluvislam.com



p/s : hahaha.. so funny!











Monday, 19 September 2011

Preparation For Jamuan



Seperti yang direncanakan, Majlis Ugama Islam Dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP HQ) Pekan, bakal mengadakan Jamuan Terbuka Hari Raya pada hari Rabu ni..

Kebetulan sebelah petang tadi saya berkesempatan meninjau Dewan MUIP yang menjadi lokasi jamuan tersebut. There’re a few staff yang together gether menyiapkan gerai makanan dan meja untuk para jemputan..

Ada yang sibuk menampal kad-kad raya dan menggantung ketupat hiasan pada background stage, ada yang sibuk mendirikan replika rumah dengan menggunakan buluh-buluh.. sungguh bekerjasama ~





























Tugas menanti unit saya di gerai ini ~
Gerai ape? wait and see ~ ngeh3...






Sunday, 11 September 2011

Beautiful Colours



What is pink?
A rose is pink
By a fountain’s brink

What is blue?
The sky is blue
Where the clouds float through

What is white?
A swan is white
Sailing in the light

What is yellow?
A pear is yellow
Rich and ripe and mellow

What is green?
The grass is green
With small flower between

What is orange?
Why, an orange,
Just an orange.




Monday, 5 September 2011

Raya Keenam - Aku Kemalangan!



04 September 2011 - 4.45 pm – tarikh keramat.

Accident.
Apa yang berlaku tadi diluar jangkaan saya.

Terkesima.
Ya..
Saya sangat terkejut but i tried to be calm to face it.
Selama dua tahun lebih saya memandu, tidak pernah sekali saya terlibat dengan sebarang kemalangan.
Ya, saya akui.. saya agak ganas memandu.. agak melebihi had laju sometimes..
Setakat sebelum petang tadi, saya sangat bersyukur kerana saya tidak pernah melanggar sesiapa.
Dan..
Saya bersyukur kerana saya tidak pernah dilanggar sesiapa..

Sehingga petang tadi..

Saya telah merempuh sebuah kereta MPV..
Sakit.
Sakit lagi hati saya bila melihat Mercedes kesayangan saya hancur di sebelah tepi kiri..

Argh, Kancil ku..

Salah siapa?

Saya terlanggar kereta yang sedang mengundur keluar dari rumahnya.
Dari jauh saya menyedari MPV tersebut mengundur. Jadi saya berikan hon..

Sekali. (Cuba memperlahankan Kancil saya)
Dua kali.
Tiga kali. Lama..

 I thought that MPV akan stop tapi dia still undur..
Dan undur..

Dan..

Dammmmmmmmmm!!!!!

Sekelip mata Mercedes kesayangan saya berlaga dengan MPV tu..
Sakitnya.... terhentak badan saya.
Belakang MPV rosak teruk.
Tayar Kancil saya bocor.
Remuk jugak. Sikit aja.

Dengan kepantasan maksima, saya mencapai phone saya yang tercampak ke bawah.
Call my mom.. asked my dad untuk datang ‘membantu’ saya.
Locationnya sangat berdekatan dengan rumah saya.
Saya telah dimarahi oleh wife driver tu..
Dan dia minta settle kan di balai..
Dengan keangkuhan yang tinggi melangit, HE and SHE, never gave me a chance to talk and make any explanation..
Dia terus masuk kereta bila ayah saya cuba bercakap dengannya.
Dia cuma cakap,
“ni siapa nak ganti? Ah, kita settle kat balai.”
Terus dia menghilang dengan MPV MPV nya sekali.
Ish, dia salahkan saya?
As i went to the traffic police station with my brother and make a report about that accident,
My dad called me and said,

“tarik balik report tu. Orang tu datang rumah semula nak discuss elok-elok. Dia tak pergi buat report pun.”

What a nonsense!!!

I told my dad that saya nak teruskan report tu.
but dad saya tetap muktamad meminta saya menarik semula report tersebut.
My bro sedikit tidak berpuas hati.
Saya sangat marah!

Menyusahkan!

Eeeiii.. geram.

Kenapa tadi dia yang beria-ria sangat nak settle di balai.
Sampai saya tak sempat nak cakap apa-apa pun, dia terus blah macam tu je.

Kenapa bila saya dah mengharungi kesesakan bandar Kuantan, dan Kancil saya bertarung nyawa untuk memastikan saya sampai ke balai dengan keadaan dirinya yang sangat tenat, barulah manusia tersebut datang ke rumah saya dan ingin berbincang elok-elok?

Kenapa tidak dari mula tadi. Uh.. dah tahu salah diala tu.

Itulah.. dia yang salah, keluar kereta tidak tengok belakang, dan langsung menjadi seorang yang agak pekak, kerana tidak langsung mendengar hon dari Kancil daif saya, tapi dengan sangat berbesar hati menjatuhkan hukuman mandatori kepada saya, mengatakan bahawa saya yang salah kerana memandu laju, dan langsung tidak memberikan peluang untuk saya berkata walau sepatah, dan terus meminta saya membayar ganti rugi kepadanya, tanpa melihat keadaan Mercedes saya agak teruk.

 Crazy betul. Dia ingat kereta dia je yang teruk?

Polis tu dah macam nak marahkan saya..
Kelihatannya seperti saya tidak begitu serius membuat laporan..

Uh, sakit.

Saya bukanlah seorang hamba Allah yang sangat mulia hatinya.
Jadi saya dengan amarah yang tidak bertepi, meminta supaya abang saya memandu 40 km/h.
Biar manusia tersebut menunggu di rumah saya sampai tahun depan!

Hot! Hot! Hot!

Maghrib telah pun masuk sewaktu saya sampai ke rumah.

Kata my mom,
“orang tu baru je balik. Dia kata tak apa, lepas maghrib dia datang”

Puas hati.
Biar dia tunggu lama-lama.
Jahat kan?

Tapi jahat lagi dia. :(

After maghrib dia datang.
Saya diam tiada bahasa.

Dia settle cara baik. Settle punya settle punya settle.

Berlaku sedikit pertelingkahan antara saya and wife dia.
Saya hentam wife dia cukup-cukup.
No more respect.
What do i care?
Yang berlanggar saya and husband dia.. dia yang sibuk nak marah saya kenapa.
Jadi, my turn la to scold her balik.
Suka-suka hati ja kan. Jadi saya pun suka-suka hati jelah.
Kalau dia bertolak ansur dari awal, saya boleh berlembut.
Itupun dia masih ingin meninggikan suara pada saya.
Dah terang jelas dan nyata dia salah.
Why you blame me atas kesalahan you tu?

Kalau ikut law, orang yang mengundur ke belakang, perlu memastikan kereta dibelakang clear before dia reverse. Dia ni tidak. Ingat jalan tu kerajaan bagi kat dia ke?
Huh.. suka hati.. dah salah, tapi nak salahkan saya lagi.

So, dah deal dengan dia. Tapi, antara saya and wife dia, masih tidak settle.
Whatever. Janji saya puas hati dah brainwash wife dia sebersihnya.

So far, saya okay. Sakit terhentak tadi dah hilang..
Saya maklumkan pada EO MUIP, i’ll take emergency leave for tomorrow.
I have to hantar my mercedes ke workshop and settle mana yang patut.
I’ll make check up to make sure that i’m okay. Betul-betul okay. Takut kesannya tidak terasa hari ni tapi akan datang. Masalah saya nanti.

Okay. saya rasa habis disini..
What????
3.33 am?
Panjang sangat ya saya membebel..??

Oraitlah semua.
Good night at morning yea ~



Nasib tak teruk mana.. Kalau tak, tahula manusia tersebut. 


Saturday, 3 September 2011

Raya Kelima



Rindu terubat bila dapat beraya dengan sahabat PLKN..
Ainin and Red..
Seems like kami bertiga ni tidak dapat dipisahkan..

Herk. (*,*)
.meaning nothing okay.

Both of them datang rumah saya dulu, then we all ke rumah Red and last sekali rumah Ainin..
Dah puas beraya, kami jalan-jalan pula.. :D









Happy..
Hopefully our friendship kekal ke akhirnya..
Aminn ~




Raya Ketiga Dan Keempat


Raya ketiga saya beraya di rumah sendiri pula..
Makan, tengok tv (kadang tv tu tengok saya pula), layan tetamu, then makan lagi..
Seronok beraya di rumah sendiri lagi rupanya..

Raya keempat?

Uh.. as we know, practical trainee memang tidak mempunyai excuse untuk bercuti..
Jadi saya memang kena beraya di office..
Hanya beberapa kerat sahaja staff yang ada.. (komited)
Jadi kami pun beraya la bersama-sama..

Lepas Jumaat, saya and staff lain beraya ke rumah Kak Raftah..
Pekena bi hun sup ~
Marvellous (~_~)









Thursday, 1 September 2011

Raya Kedua


Hari kedua  barulah berjalan ke rumah saudara mara..
Saya and family ke Pekan and beraya di rumah uncle saya and aki..
Aki tu actually, dad saya punyer uncle.. kiranya aki saudara la..
Antara  4 beradik, cuma aki ni sahaja yang tinggal..
Aki saya yang betul-betul punya dah meninggal lamaaa since i was very very young..
Tak sempat nak kenal pun..
Aki saudara ni, adik arwah my grandpa..
Even dia dah berusia 91 tahun, still lagi kuat dan tidak memerlukan bantuan sesiapa untuk berjalan sendiri..
Riuh rendah rumah aki bila kami beraya.. mana tak nya..

Cucu cicit bertandang.. Itu belum semua..

Kalau semua, alamatlaa rumah aki tu..
Sebelum balik, we all sempat snap gambar dulu..
Before this tak pernah pun..
Jadi Raya tahun ni, saya grab la peluang yang ada.. ^^








Sebelah petangnya pula, saya ke rumah Kak Eda..
Dah lama tak berjumpa..  Lepas habis kursus, masing-masing busy dengan LI..
Kak Zura pun ada sekali.. semakin bergaya..
Then, beraya ke rumah Mr Sharif pula..
Dapat la tengok gitaris kumpulan Massa..
Hadeh.. wife dia cantik betul.. berpurdah..

Kebetulan ~


Walau apapun, saya tetap vote massa ~ :D



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...